Så ond kan fodbold også være

image Foto: Konrad Cornelius Rasmussen
Steffen Dam
17. september 2023 kl. 11:18

Der var dømt festdag på Frederiksberg Idrætspark. Hele 883 tilskuere var mødt op for at se opgøret mellem FA 2000 og Esbjerg - et møde mellem to verdener. Vi skal kun 10 år tilbage for at finde FA 2000 i midten af Danmarksserien, mens Esbjerg spillede Europa League mod Fiorentina, men nu stod de så over for hinanden. De fuldtidsprofessionelle drenge fra fiskerbyen mod de blå falke fra Frederiksberg, hvor det først i denne sæson er blevet en fast ting med fire træninger om ugen. Derfor skulle man tro, at det ville blive en ulige dyst, men så længe holdene var fuldtallige, bød FA 2000 i den grad Esbjerg op til dans - for at se først et rødt kort og siden et mål langt inde i overtiden ødelægge en ellers skøn dag. Esbjerg kunne tage hjem med en sejr på 2-1 - og FA 2000 fik igen smagt, hvor ond en størrelse fodbold kan være.

Spoler vi tiden tilbage til kampstart, lignede det dog det stik modsatte, for der skulle blot gå tre minutter, før overraskelsen for alvor lurede. Et fremragede angreb endte med, at Lucas Simonsen med fodsålen elegant lagde den til rette for Mads Lange. Han viste stort overblik ved at trille den på tværs til Oliver Tølbøll Rimmen, som uden de større probiemer kunne bringe FA 2000 på 1-0. Det var lige præcis den start, man havde drømt om - ikke mindst fordi de blåklædte er det hold i rækken, der før kampen havde afgivet færrest chancer af alle i rækken. FA 2000 er et svært hold at skabe chancer imod, og det måtte Esbjerg også erkende, selv om gæsterne i sagens natur var dominerende på bolden som følge af, at Esbjerg-mandskabet nu stod og kiggede ind i en gedigen fiasko.

Gæsterne var dog fysisk overlegne, og det kom sig specielt til udtryk på dødbolde. Hvad Esbjerg ikke kunne skabe af muligheder i åbent spil, kom de så frem til på dødbolde. Først ramte Emil Holten stoplen efter et frispark fra Leonel Montano, mens et hjørnespark i overtiden af første halvleg endte med, at bolden blev reddet på stregen, men i åbent spil skabte Esbjerg ingenting. Modsat lurede FA 2000 på omstillingerne, og det var meget tæt på, at en aflevering nåede frem til en helt fri Hamid Khalidan - var den det, kunne det nemt været blevet 2-0. Med tog man de blå briller på, stod man med en rigtig god fornemmelse efter de første 45 minutter - kunne FA 2000 undgå at dumme sig og afgive for mange dødbolde, lå der tre point og lurede.

Der skulle dog gå blot fem minutter, før den fornemmelse ændrede sig. Ilias Hassan lavede et frispark på Jonas Mortensen - det så ikke så voldsomt ud igen, men det blev takseret til et gult kort, og da Ilias Hassan allerede havde fået et af slagsen i første halvleg, var det direkte i bad. I samme moment måtte FA 2000 udskifte en ellers stærkt spillende Lucas Simonsen, og så svingede momentum i den grad gæsternes vej. Med en mand mindre var der dømt overlevelse i en halvleg, for lad det være sagt med det samme - det blev en meget lang halvleg, hvor Esbjerg mere eller mindre belejrede FA 2000-målet, og her var heldet heller ikke med de blåklædte. For to mand stod klar til at blive skiftet ind for at ændre formation og få garderet i forsvaret efter udvisningen, men inden den nåede at blive udført, stod det 1-1.

Ikke overraskende faldt målet efter en dødbold. Et indkast blev sendt hen til Emil Holten - han sendte en meget høj bold ind i feltet, som burde være relativt simpel at cleare. Men clearingen kiksede helt og i stedet endte bolden hos Elias Sørensen, som sikkert udplacerede Lucas Ziegler i målet. En kold spand vand i hovedet, for det var en situation, man både kunne og burde kunne afværge. Målet gav i sagens natur Esbjerg masser af gejst, men FA 2000 forsvarede sig flot trods de svære vilkår. Helt holde Esbjerg fra chancer kunne man dog ikke, og specielt Emil Holten både kunne og burde have scoret for Esbjerg, men headede over mål fra kort afstand med 10 minutter igen.

Gæsternes pres blev mere og mere desperat, men FA 2000 fik periodevis spillet sig ud af presset og fik faktisk et par dødbolde i kampens slutfase, som med lidt god vilje kunne have kastet noget af sig. Hocine Derrar headede lige over mål, mens Mads Christiansens frispark sneg sig en meters penge forbi, og det lignede mere og mere en pointdeling, som alt taget i betragtning, ville være et eminent resultat for de blåklædte. Men der var lige den med dødboldene. I syvende overtidsminut fik Esbjerg et helt unødvendigt hjørnespark - en bold, der alligevel var gået ud over baglinjen, blev headet ud til hjørnespark. Det hjørnespark endte i den bagerste del af feltet - her kiksede Yacine Bourhane sin afslutning, men i stedet blev den en frispilning til Emil Holten - han styrede bolden i kassen til den mest onde skæbne, man kan forestille sig for FA 2000.

Det ændrer dog ikke på, at man var en helt ligeværdig modstander, så længe begge hold var 11 mand på banen og at der var rigtigt meget positivt at tage med fra kampen. Faktisk er der kun tre mål i sæsonen, som ikke er indkasseret efter dødbolde - bliver den problematik løst og kan man slutte kampene med 11 mand, er der i den grad grobund for optimisme før de kommende kampe.

FA 2000 - Esbjerg 1-2 (1-0)
1-0 Oliver Tølbøll Rimmen (3.)
1-1 Elias Sørensen (53.)
1-2 Emil Holten (90.)

Rødt kort: Ilias Hassan, FA 2000 (50.)