Velkommen som børnefodboldtræner

Det er vigtigt, at træningen er struktureret, så der bliver skabt gode forudsætninger for et godt klubliv med tryghed og positive omgivelser.
Der skal spilles meget på små baner (1 mod 1, 2 mod 2 osv.) og alle øvelser må gerne indeholde et spil. Vær opmærksom på, at spillerne i høj grad selv skal være med til at finde løsninger i spillet.
Vi arbejder med, at der gerne skal være minimum én træner til 8 spillere på hver station (brug gerne ungtrænere).
Hvis det er muligt, er det en god idé at en af trænerne fungerer som overordnet stationsleder og dermed ikke har en fast station.
Stationslederen har overblikket over tiden, rammerne og at der bliver arbejdet med de rigtige instruktionsmomenter på øvelserne, samt at øvelserne er aldersrelateret.
Trænerudvikling
Forældre
Spilleregler for børnene
- Forstyr ikke de andre spillere.
- Trænerne forklarer kun øvelserne én gang.
- Spillerne har også ansvar for oprydning.
- Spillerne skal lære at koncentrere sig om sig selv (og ikke de andre).
- Spillerne skal være træningsparate. Det vil sige, at de skal være klar til at træne. Hvis de har brug for ekstra pauser i løbet af træningen, så er det bedre at de får lov at tage en pause, så det ikke går ud over de andre spilleres træningsoplevelse.
- Spillerne der er forrest i køen skal tage ansvar. Det vil sige, at de skal være klar til at vise øvelserne til resten af gruppen.
Niveaudeling
Når I spiller kamp eller niveaudeler, er det vigtigt, at I tager udgangspunkt i børnenes oplevelse med fokus på fastholdelse, trivsel og udvikling.
Det betyder, at I gerne ved tilmelding til stævne må sikre jer, hvilken aktivitet I mødes om på dagen. Er det for eksempel udelukkende et A- eller B-stævne, så skal I passe på med at tage C-spillere med som ikke kommer til at trives, udvikle sig osv., fordi de ikke kan følge med niveaumæssigt.
Vi arbejder med niveaudeling fra U7 bl.a. for at sikre, at vi får udviklet bredden.
Årsplan
Alle trænere får udleveret en årsplan til træningsinspiration, som skal sikre at børnene i FA 2000 kommer igennem de samme temaer og dermed får samme forudsætninger for at lykkes og udvikle sig. Derudover sikrer årsplanen, at spillerne bliver præsenteret for de driblinger, vendinger og finter de skal lære på den respektive årgang.
Det er vigtigt at understrege, at årsplanen er inspiration. Træneren må gerne selv udvikle på øvelserne og reflektere over, om de virker efter hensigten. Brug de øvelser der giver energi til spillerne og til trænerteamet. men husk gerne at holde fast i temaerne fra årsplanen. Husk at arbejde med konkurrence- spil elementet.
1. Struktur 2. Teknik 3. Taktik 4. Konkurrence 5. Høj intensitet
Trænerens primære opgave er at skabe motivation blandt spillerne ud fra strukturen. Vi skal gennemføre årsplanen og dermed sikre udvikling, samtidig med at vi fastholder så mange fodboldspillere som muligt.
En til to gange om året skal der arrangeres fælles træning med henholdsvis årgangen under og årgangen over. Dette sker i samarbejde med udviklingskonsulenten.
Kamp/stævner
Samarbejde og fremtoning
Det er vigtigt, at træneren er positiv over for spillerne. Desuden er det vigtigt, at træneren er iført FA 2000’s træningstøj på banen samt at træneren har fokus på samarbejde med de andre trænere i klubben.
- Mød forberedt til træning!
- En bold til hver spiller sikrer så mange berøringer så muligt.
- Benyt metoden VIS-FORKLAR-VIS (børn arbejder i billeder)
- Benyt FRYS metoden til at udfordre spillere på følgende: JEG har bolden, VI har bolden, DE har bolden.
- Forsøg gerne at få konkurrence, leg og spil ind i øvelserne.
- Undgå at rette fejl ved at forklare, hvad spillerne gør forkert. Vis i stedet den rigtige måde.
- Benyt meget gerne stationstræning (husk indledning og afrunding på stationen)
- Lav enkle øvelser uden for megen instruktion.
- Reflektér over træningen. Virker øvelserne efter hensigten. Ellers se på progression eller regression af øvelsen.
- Inddrag børnene i træningen – det udvikler deres spilintelligens.
- Giv KONKRET ros
- Sørg for at spillerne spiller forskellige pladser i forbindelse med kampe.
- Vi spiller efter HAK-princippet (Halvdelen Af Kampen). Det betyder, at alle spillere skal spille mindst én halvleg.
- Trænere og forældre skal huske, at de er rollemodeller for børnene og udvise FAIRPLAY over for modstandernes spillere, trænere og forældre - og naturligvis over for dommeren.
- Afstem forventningerne til forældrene i forbindelse med træning og kamp.
- Husk altid spil til to mål
Eksempel på træningsforløb
Det er vigtigt, at træningen er forberedt ud fra dagens tema og at temaet helst går igen på alle øvelserne, så spillerne får mange gentagelser. Lad være med at opfinde nye øvelser til hver træning - spillerne har godt af tryghed ved øvelserne, og ofte er det først anden eller tredje gang, at alle spillere fanger øvelsen. Find gerne inspiration på nettet ud fra temaerne - der er adskillige gode videoer på YouTube. DGI’s trænerguide er et rigtig godt sted at starte.
Uge 1 Træning 1
5. min Lav et drikkeområde. Her samles vi.
Præsentation af dagens program samt opsamling fra sidst. Husk at involvere spillerne i instruktionsmomenterne - når der for eksempel er indersiden, der arbejdes med, så skal spillerne være med til at forklare støtteben, indersideflade osv.
15 min. Eventuel opvarmning.
Arbejd gerne med fodboldkoordinationer - en bold til hver og brug begge ben. Udarbejd gerne en opvarmning som børnene kender, så der kun er en eller to trænere der varmer spillerne op, mens de andre gør stationerne klar.
15 min. Station 1.
Giv en kort indledning og en kort afrunding på hver station. Observér spillerne og reflektér over øvelsen sammen med spillerne. Der arbejdes i ca. 12-15 min pr. station.
Gerne 6-8 spillere pr. træner. Husk at arbejde med VIS-FORKLAR-VIS når I skal sætte øvelser i gang.
15 min. Station 2.
15 min. Station 3.
25 min. Spil til to mål - evt som en station. (for eksempel 3 mod 3).
Lav gerne jævnbyrdige hold. Brug gerne FRYS metoden. Husk også at “fryse” spillet når det lykkes for spillerne. GIV KONKRET ROS
Afrunding
Afrunding: Hvad lærte vi i dag? Hvad var sjovt? Giv gerne lidt lektier for så vi kan følge med i udviklingen. Det kan for eksempel være at træne vristspark eller en finte til næste gang vi ses.
Fælles oprydning.